Изложениeто Техномебел – с все по-високо ниво и атрактивно представени продукти

1 млрд. е стойността на произведената продукция в мебелния сектор

От година на година нивото на изложенията Техномебел и Светът на мебелите се вдига все повече, а качеството на продуктите става все по-високо. Това каза на церемонията по откриването  на специализираните международни изложения управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. На събитието присъстваха и Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, проф. д-р Иван Палигоров (заместник-министър на земеделието и храните), Галин Господинов председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП), Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Никола Стоянов, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България на АИКБ. Изложенията, които се провеждат от 24 до 28 април, са организирани от Интер Експо Център съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

„Начинът, по който компаниите представят продуктите си по време на изложенията е все по-атрактивен“, изказа задоволството си Ивайло Иванов. Той напомни за организирания през тази година конкурс за най-атрактивен щанд – ЩандЪТ. Участниците в него ще бъдат оценявани от жури с международно участие.

„Сигурен съм, че по време на изложението всички ще създадат ценни и ползотворни контакти“, обърна се Ивайло Иванов към присъстващите. Той напомни, че 90% от участниците в Светът на мебелите са български производители, а чрез осигурен ресурс от ИАНМСП 19 български компании са финансирани за участието си във форума. По време на Техномебел и Светът на мебелите продуктите си ще покажат над 180 фирми, а броят на представените компании е повече от 350. Най-новите технологии и изделия в сектора на дървообработването и мебелното производство ще бъдат изложени в шест изложбени зали на обща площ от 14 500 кв.м.

Секторът създава 2,5% от добавената стойност в страната

„Мебелната индустрия създава 2,5% от добавената стойност в страната“, информира Галин Господинов председател на БКДМП. Той напомни и за успешно организираното през тази година участие на професионални гимназии, кактто и за възможността за трета поредна година чуждестранните посетители да се включат в Hosted buyers program, която дава възможност за b2b срещи, създаване на нови контакти и развитие на бизнеса. През тази година от програмата ще се възползват повече от 30 представители на чуждестранни компании. Изложенията ще бъдат посетени от бизнес делегации и търговци от Армения, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Канада, Румъния, Франция, Холандия и Швейцария.

1 млрд. е стойността на произведената продукция

„Средногодишната стойност на произведената продукция достига 1 млрд.лв“, информира Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. По негови данни в сектора работят 2100 фирми. Определяйки като традиционен за България мебелния сектор, той изказа задоволството си от факта, че на едно място – на Техномебел и Светът на мебелите, могат да бъдат видяни заедно представителите на тази индустрия и машините, чрез които се създават продуктите.

В своето слово проф. д-р Иван Палигоров, зам.-министър на земеделието и храните, напомни за положителните тенденции, които изложенията отчитат. Според него обаче някои от нормативните правила за сектора се нуждаят от законови промени.